Turner van de 21ste eeuw (HBVL dec. 2014)

FREERUNNING

Op freerunningstraat lopen en onderweg zo spectaculair mogelijk over je hindernissen springen. Het is geen gekkenwerk, maar een sport die bij gymnastiek aansluit. “Ik ben zelf turner geweest”, zegt trainer Cédric Meyers (19), “en heb daar een goede basis ontwikkeld. Maar deze sport is geen afzwakking van het turnen. We hebben meer vrijheid in beweging. Er is niet één mogelijke oplossing voor een obstakel. Het draait allemaal om de show en de trucjes. Er is wel een verschil met wat wij parcours noemen. Daar moet je je zo snel mogelijk van punt A naar punt B bewegen. Bij freerunning moet dat zo chique mogelijk.”

Op basis van YouTube-video’s solo een poging wagen, is misschien niet het beste idee. “Een freerunner wil experimenteren, maar we willen eerst zekerheid opbouwen”, zegt oprichter Kenny Vanreppelen (28). “Ze oefenen hun sprong in veilige situaties en verleggen hun grenzen telkens naar een iets hardere ondergrond. Daar komt discipline bij kijken, maar ze mogen creatief zijn en combinaties voorstellen en uitproberen. De freerunner wil uiteindelijk zelf controle hebben over de situatie. Toch voel je dat de schrik nog in de lucht hangt. Angst moet je als beginner overwinnen. Maar dat is logisch. Loop maar eens tegen een muur hé?”

Naam club? Freerunning Sta Paraat
Waar? Hasselt
Hoeveel leden? 20
Clubs in Limburg? Hasselt en Genk
Competitievorm? Nemen niet aan wedstrijden deel
Mannen of vrouwen? Gemengd, maar meer jongens
Hoelang bestaat de sport? De club in Hasselt is pas in september 2014 gestart
Populair in? Frankrijk, Amerika
Zelf proberen? http://www.staparaathasselt.be

Bericht verschenen in het Belang van Limburg december 2014